Infographic Video

By februari 16, 2017 Animatie Video

Een infographic is in deze tijd niet meer weg te denken. Je komt deze uitleganimaties overal tegen. Van het internet tot en met de krant. In deze tijd is er zo immens veel informatie beschikbaar dat men niet meer weet wat ze ermee moeten doen. Over elk denkbaar onderwerp is een schat aan informatie beschikbaar. Een infographic geeft grafisch de belangrijkste zaken weer. Het is dus in principe een informatief verhaal in de vorm van een animatie. Hoofdzaken worden hierdoor van bijzaken gescheiden. Alleen de belangrijkste zaken komen dus visueel aan bod in een infographic. Een infographic geeft dus eigenlijk complexe zaken visueel aantrekkelijk en eenvoudig weer waardoor het voor iedereen overzichtelijk en makkelijk te begrijpen is.

Er zijn verschillende redenen om gebruik te maken van een infographic.
Allereerst wordt een infographic gebruikt om belangrijke zaken te scheiden van minder belangrijke zaken. Er is namelijk zo veel informatie beschikbaar, dat soms door de bomen het bos niet meer zichtbaar is. Een infographic belicht de belangrijke onderwerpen waardoor alles overzichtelijk wordt. Hierdoor kan je in één oogopslag zien wat er voornamelijk belangrijk is.

Ten tweede zijn mensen visueel zijn ingesteld. Een stuk tekst lezen duurt langer dan een plaatje of video bekijken, terwijl dat plaatje in een kortere tijd meer zegt dan dat hele stuk tekst. Denk maar aan verkeersborden, deze worden allemaal visueel afgebeeld. Niemand heeft tijd om een stuk tekst te lezen wanneer ze rijden, dat zou zelfs levensgevaarlijk zijn. Onze hersenen verwerken beelden dus vele malen sneller dan tekst en van die kennis moeten we gebruik maken.

Afbeeldingen of video’s helpen bij het versterken van tekst. Denk bijvoorbeeld aan de symbolen op flessen met gevaarlijke stoffen. Hier staat natuurlijk altijd in tekstvorm op dat de inhoud gevaarlijk is maar de symbolen creëren awareness bij het eerste aanzicht. Je wordt onmiddellijk herinnerd aan het feit dat het flesje een gevaarlijke stof herbergt.

Tevens is het toenemende gebruik van een infographic, 2D animatie of 3D animatie terug te zien op de verschillende social media platformen. Het nieuws wat verspreid wordt via bijvoorbeeld Facebook, Twitter of Instagram is voor het grootste gedeelte in de vorm van een video, animatie of foto. Dit wordt dan vaak wel begeleid door een stukje tekst.

Een infographic heeft één hoofddoel, de naam zegt het al, informeren. Het proces om een infographic te ontwikkelen gaat eigenlijk vrijwel hetzelfde als het ontwikkelen van andere 2D of 3D animaties. Goede communicatie is het halve werk. Belangrijk is dus dat er een uitgebreid gesprek plaatsvindt tussen de klant en Big Fish animatie. Want als wij het niet begrijpen, is het overbrengen van de boodschap door ons naar de doelgroep, haast onmogelijk. We nemen dus uitgebreid de tijd om te zorgen dat we alles goed op een rijtje hebben. Dit is de basis van een infographic. Nu we weten waar het inhoudelijk precies over moet gaan, kunnen we gaan kijken voor een passende stijl. Het moet serieus, maar ook boeiend zijn voor de kijker. Daar houden we rekening mee wanneer we kiezen voor de stijl, karakters, kleuren etc. Wanneer deze keuzes gemaakt zijn, gaan we aan de slag met de key visual. We maken een voorbeeld waaraan je kunt zien hoe de gehele stijl van de animatie eruit komt te zien. Na deze goedkeuring wordt een storyboard ontwikkeld, plaatje voor plaatje wordt uitgetekend en- geschreven wat er precies zal gaan gebeuren in de animatie. Zo staat niemand voor onaangename verrassingen. Dit storyboard wordt geanimeerd en omgetoverd naar een infographic.

Zijn er dan nog kleine aanpassingen die je eerder toch over het hoofd hebt gezien, dan is dat geen probleem. We kunnen de animatie nog altijd een keer aanpassen om tot een mooie final film te komen. De film kan, mits vooraf gecommuniceerd, opgeleverd worden voor online of ingezet worden als commercial. Vergeet dit niet te melden, want de commercial hanteert net wat andere regels dan online animaties doen.