Karakter Animatie

By februari 10, 2017 Animatie Video

Het gebruik van persoonlijke animatie is al jaren een groeiende vorm van adverteren voor je product, merk of bedrijf. Dit komt omdat de kanalen waar animatie op wordt uitgezonden, hard groeien. Denk hierbij aan Youtube, Linkedin, Facebook, Instagram en andere sociale platformen.

Er zijn verschillende vormen van animeren. Je kan het zo gek niet bedenken of animatie maakt het mogelijk. Maar wanneer je kiest voor een terugkerende animatie, is het een slim idee om te beginnen met een karakter. Een hoofdpersoon en dus ook de rode draad in al je animaties. Een karakter zorgt voor herkenning maar ook voor een stukje humor. Denk aan de M&M karakters, Loekie de Leeuw, het Michelin mannetje, RonaldMcDonald of de hamsters van Albert Heijn. Wanneer je deze karakters ziet, denk je direct aan de merken waar ze bij horen.

Dit werkt natuurlijk niet na één animatie. Het bedenken en neerzetten van een karakter kost tijd, moeite en creativiteit. Een introductie is nodig om de doelgroep kennis te laten maken. Het karakter is een soort moderne mascotte.

Ook in gefilmde commercials wordt gebruik gemaakt van ijkpersonen. Denk bijvoorbeeld aan Harrie Piekema in de Albert Heijn commercials, Frank Lammers in de Jumbo commercials en ex miljonair Hans van de Berg in de Telfort reclames. Wanneer ze op televisie komen, weten we direct voor welk product, merk of bedrijf ze staan. Zelfs op de radio wordt gebruik gemaakt van ijkpersonen. Zo maakt Vodafone al enige tijd fanatiek gebruik van de stem van Tijl Beckand en is Loretta Schrijver de stem voor Royal Canin.

Het is dus belangrijk om herkenning te creëren. Dit is niet zozeer van belang voor de bestaande doelgroep maar juist voor de potentiële doelgroep. Wanneer zij moeten kiezen voor een merk, kiest men vaak het eerste merk dat ze herkennen.

Veel verschillende grote en kleine bedrijven maken gebruik van karakteranimaties. Te beginnen met de 3D karakter animatie van het bedrijf bol.com. Veel mensen kennen het ‘bolle’ mannetje van bol.com wel, zijn naam is Billie. Dit is een voorbeeld van een 3D karakter animatie. Billie is onlosmakelijk verbonden met de huisstijl van bol.com. Iedereen associeert dit mannetje met bol.com en dat is precies het doel van de online webshop. Billie is terug te zien in veel reclames van bol.com maar ook bij de klantenservice. Het idee hierachter is om de benadering naar de klant persoonlijker te maken. Hiermee worden de klanten op een speelsere manier benaderd.

Karakter animaties maken het bedrijf, merk of product dus net wat persoonlijker. De bedrijven krijgen een vriendelijk gezicht dankzij de animaties. Maar voordat er gekozen kan worden voor een karakter in een animatie met een leidende rol, is er natuurlijk allang duidelijk wat het doel wordt van dit karakter. Krijgt het karakter een bijrol of is hij/zij juist de host van het merk, product of bedrijf.

Voordat er überhaupt gekozen wordt voor een karakter animatie is het natuurlijk allang duidelijk waar deze voor ingezet gaat worden. Zo kan het zijn dat dit karakter bijvoorbeeld iets uitlegt of er kan gekozen worden voor een animatie waarin het karakter de hoofdrol speelt om een gezicht te geven aan een bedrijf.

Het ontwikkelen van een karakter is geen makkelijk proces. Het design komt namelijk heel precies. Het is pas mogelijk om akkoord te gaan met het ontwerp van het karakter als je ook daadwerkelijk tevreden bent. Het karakter moet namelijk voorlopig worden ingezet en het is dus niet de bedoeling dat deze  op korte termijn gaat wijzigen.

Er zijn talloze keuzes die gemaakt moeten worden wanneer je een karakteranimatie ontwikkelt. Het begint bij de keuze uit 2D of 3D animatie, al je komende animaties zullen hier namelijk op worden aangepast. Daarbij moet je kijken naar hoe jouw product, merk of dienst het beste wordt overgebracht.

Wil je heel gedetailleerd gebruik maken van animatie dan is het wellicht beter om te kiezen voor een 3D animatie. Is dat met jouw product niet van belang maar wil je dat het er leuk uitziet, dan kan je ook voor een 2D karakter animatie kiezen.

Momenteel zijn we druk bezig met het ontwikkelen van een persoonlijke karakter animatie. De verschillende personeelsleden komen na de icoontjes nu ook tot leven. Het resultaat zal snel op onze website en social media kanalen te zien zijn!