A special thanks to.. De weg naar uitleg animatie

By oktober 14, 2015 juni 16th, 2016 geschiedenis van animatie

A special thanks to..
De weg naar uitleg animatie

Voor velen is animatie synoniem voor tekenfilm. Maar niets is minder waar. Op allerlei verschillende manieren worden er animaties gemaakt. Met zand, poppen, objecten of met de computer, in twee- en driedimensionale technieken is animatie maken mogelijk. Daarnaast zijn er allerlei mengvormen denkbaar. Alle animatietechnieken hebben zeker één aspect met elkaar gemeen. De film wordt beeld voor beeld gemaakt en resulteert in een lange reeks stilstaande beelden, telkens net even anders. Snel stilstaande bewegingen achter elkaar nemen we waar als bewegingen. Waarbij film werkelijkheid wordt registreert, zorgt bij animatie juist de regisseur of de animator ervoor dat er dingen veranderen in het beeld waardoor het lijkt alsof het beweegt.

The humorous Phases of Funny Faces, gemaakt in 1906 in studio Vitagraph wordt beschouwd als allereerst geproduceerde film in de animatie geschiedenis. Een simpele animatie die een begin maakte aan een nieuw tijdperk voor de filmindustrie. Al kwam de start vrij langzaam op gang. In Japan kreeg men meer dan tien jaar later pas lucht van de nieuwste filmontwikkelingen en produceerde in 1917 pas hun eerste animatie film.

Weer tien jaar later, in 1928, verscheen de allereerste animatie van Walt Disney, genaamd ‘Steamboat Willy’, waarin Micky Mouse zijn debuut maakte.

Digitale animatie

Na jaren lang getekende animatie verscheen in 1977 de eerste digitale animatie. Dit gebeurde echter alleen nog maar in de vorm van lichteffecten en lasers in de ‘Close Encounters of the Third Kind’ van Steven Spielberg. Een eerste driedimensionaal figuur verscheen in 1985 in ‘Young Sherlock Holmes van Barry Levinson en vanaf daar kwamen er steeds vaker compleet geanimeerde films.

Informeren door te animeren

Ondertussen hebben er verschillende transformaties plaatsgevonden en zijn de trends rondom animatie niet meer te ontkennen. Want waar we voorheen animatie alleen inzetten voor amuserende doeleinden, is het nu juist de trend om animatie in te zetten ter instructie, ondersteuning en het overbrengen van een ingewikkelde boodschap. Uitleganimaties zijn een geweldig marketingmiddel omdat ze een lastig onderwerp kunnen ontleden en uitleggen met behulp van beeld, geluid, tekst, een verhaal en vaak ook humor. Ingewikkelde onderwerpen worden ineens makkelijk te begrijpen voor mensen zonder verstand van onderwerpen als bijvoorbeeld ICT , software of bankzaken.

Feit is gegeven dat men beter onthoudt door te zien dan door te lezen. Uitleg animatie zorgt voor 80 procent toename in de conversie, voor langere bezoeken op de website en dus voor het trekken van meer aandacht van de klant.

Conversie toename

Bij dezen willen wij Studio Vitagraph hartelijk bedanken voor zijn creatieve ideeën en creatie van een ruime eeuw geleden, dankzij jullie groeit bij menig ICT, software, bank, supermarkt of ander bedrijf die gebruik maakt van uitleganimatie, de naamsbekendheid, de klandizie en dus de omzet.